Останнім часом часто звучить питання “Як стати популярним в Інстаграмі?”. Нижче описано кілька дієвих методів, перевірених мною особисто. Дотримуйтесь і збирайте лайки:)

Оригінал статті, яку я переклав, відредагував і дещо доповнив.

Вибір фото

Беремо звичайну фотографію. Не суперкислотну картинку з яскравими представниками флори і фауни екзотичних країн або пляжних курортів, а саму звичайну фотографію самої звичайної чайки, зняту в сумній сірій Москві недалеко від «Красного Октября».

Звичайна ця фотографія у всіх сенсах, окрім кольорової палітри, яка може виділити її на тлі інших зображень в Instagram.

Визначаємо для неї тематику. До теми цього зображення можна віднести: птахів (Bird, Oiseaux, Vögel, 鳥類), колір (Color, Couleur, Farbe, カ ラ ー) і природу (Nature, Natur, 自然). Я використовував англійську, французьку, німецьку і японську мови. Таким чином, включаючи російські та іноземні фрази, мені вдалося зібрати 14 основних хештегів для цієї фотографії за трьома обраними тематиками. При бажанні кількість тем і мов можна розширити.

Список хештегів

Далі заходимо в Websta (тепер там дещо інший дизайн, але суть та сама) і починаємо підбір хештегів з урахуванням їх популярності – числових значень, які відображають кількість фотографій, опублікованих з ним в Instagram на даний момент. Хештеги, що не належать до наших тем, ми виключаємо (на скріншоті це «#colorado» який нам, швидше за все, не підійде).

Збираємо всі хештеги в Excel, помічаємо кожну категорію окремим кольором для сортування, генеруємо посилання на видачу в Instagram за картинками. Це потрібно для візуальної оцінки правильності обраного хештега, щоб там не було сміття, спаму або порнографії. Далі сортуємо їх в крайньому правому стовпчику – згідно популярності хештегів по всіх трьох категоріях, щоб вони вишикувалися у порядку зменшення (найпопулярніші – зверху, а найменш популярні – знизу).

Секрет № 1

Необхідно зібрати і впорядкувати в Excel мінімум 60 хештегів, а краще, щоб їх було більше 100, – тоді можна буде вибрати найбільш відповідні до тематики і вибрати такий масив даних, який буде містити теги, близькі за популярністю. Це дасть шанс гарантовано вивести фотографію в топ по декількох хештегах і отримати додаткові «лайки» і підписки. (У матеріалі «Як підбирати хештеги для Instagram» автор докладно описав, що таке час життя хештега і як її потрібно використовувати)

Публікація фотографії в Instagram

Фотографія є, хештеги зібрані, тепер можна приступати до публікації. Копіюємо з створеної раніше таблиці перші 30 найпопулярніших хештегів і розміщуємо зображення (маються на увазі хештеги, популярність яких обчислюється сотнями і десятками мільйонів публікацій).

Як тільки це буде зроблено, стежимо за активністю в стрічці подій. Зазвичай найпопулярніші хештеги породжують моментальну реакцію – користувачі починають «лайкати» ваше фото. Це перша хвиля, тут важливо не спати. Саме цей період дає найшвидшу і швидкоплинну порцію «лайків» на свіжу фотографію. За перші дві хвилини можна отримати від 20 до 100 «лайків», потім активність йде на спад, а через чотири-п’ять хвилин припиняється зовсім.

Секрет № 2

Користувачі першої хвилі – найбільш лояльні з усіх, хто «лайкає» ваші фото. Як показує практика, вони охоче йдуть на взаємний підписку. Необхідно за ці дві-три хвилини відстежити кожного, встигнути поставити йому один-два лайки і підписатися на нього. Відгук взаємності часом досягає 60-70%.

Редагування опису фотографії

Як тільки потік першої хвилі піде на спад (по закінченні двох-трьох хвилин після публікації), необхідно видалити перші 30 хештегів з опису і опублікувати другі 30, але вже в коментарях під фото (не в описі).

Третю порцію з 30 хештегів необхідно вставити в опис під фотографією, відредагувавши публікацію вже вдруге. Як тільки ви закінчите редагування, відразу ж почнеться друга хвиля лайків – не така, як перша, а більш розмірена і спокійна, менш лояльна.

Тут вже можна не поспішати і вибирати, кого «лайкати», на кого підписуватися, а кого пропускати і не витрачати час даремно. Користувачі другої хвилі більш вибагливі і вимогливі, вони можуть відповісти взаємністю на ваші «лайки», але у відповідь підписку зробить далеко не кожен.

Секрет № 3

У другій хвилі є одна психологічна особливість користувачів. Варто вибирати тих, у кого не дуже багато друзів, але хто сам при цьому прагне подружитися з багатьма, – вони з більшою охотою підуть на взаємний контакт, ніж ті, у кого багато друзів.

З ростом кількості користувачів ймовірність взаємної підписки падає. Оптимальний варіант – це коли підписників у користувача від ~30-50 до ~500-700. Але й не варто підписуватись на тих людей, хто вже підписаний на 1000 і більше користувачів.

Попадання в топ Instagram

Отже, ви отримали першу хвилю з 30 хештегів по точці графіка «А», зібрали частину «лайків», які стануть в нагоді для виведення в топ кращих Instagram-фото і отримали 60 хештегів по точках графіка «В» і «С» – по них зображення може потрапити в топ при наявності від 100 до 800 «лайків».

Тепер добираємо залишки другої хвилі – вибудовуємо паралельно взаємну дружбу з новими користувачами і перевіряємо топ по найслабших хештегах точки «С» (останні п’ять-сім) з третьої партії. Через 20-30 хвилин з моменту публікації і набору 150-200 «лайків» фото повинно вже потрапити в топ кращих по найслабшим хештегах.

Секрет № 4

Якщо вам не вдається набрати потрібної кількості «лайків» для потрапляння в топ кращих фото навіть по самим слабким хештегах, тоді включаємо план «Insta-котики» і йдемо прокачуватися за рахунок самої мімімішной аудиторії.

Знаходимо фотографії котів і починаємо «лайкати» всі свіжі фоточки пухнастих клубків. Вони вам за 15-20 хвилин легко доберуть відсутні «лайки», але не забувайте при цьому, що фотографії повинні бути свіжими. Немає ніякого сенсу «лайкати» старі зображення – автора може не бути в мережі. Також не забувайте, що серед кошатників теж є вередуни.

Якщо коти вам набридли, можна переключитися на собак та іншу живність.

Секрет № 5

Не намагайтеся шукати підтримки і взаємності серед користувачів в тих категоріях і тематиках, на які самі претендуєте – люди заздрісні. Якщо ваше фото об’єктивно якісне, то набрати лайки яких бракує для топа можна швидше за все в сусідніх темах, так як ви не конкуруєте з цими користувачами, а допомагаєте один одному.

Після нетривалих зусиль фото все ж потрапляє в топ, і тут починається третя, сама млява, але і найдовша хвиля, яка може тягнутися від декількох годин до декількох діб. Тут уже все залежить від інтересу користувачів до фотографії і від того, наскільки привабливо вона виглядає на тлі інших.

Нагадаю, що нааша фотографія – звичайнісінька, і шлях вона пройшла теж самий звичайний для просування фото і аккаунта в Instagram, пробула в топі трохи менше доби, що, власне, і не дивно – якщо порівнювати це зображення з фотографіями конкурентів, то воно явно їм програє.

Висновки

Фото зібрало трохи менше 400 «лайків», провисіло в топі найкращих зображень по 12 хештегах менше доби. За цей же час додалося близько 70 нових підписників  і був здійснений один перехід на сайт.

Скептики скажуть: «Не густо». Але це була звичайна фотографія, – заперечу я їм. За умови, що майже весь цей процес у мене автоматизований, а акаунтів у того ж інтернет-магазину, наприклад, може бути не один десяток або навіть не одна сотня, то процес може стати цілком привабливим в тих випадках, коли цільова аудиторія «живе »в Instagram. Для молодого ж сайту 10-20 внепошукових відвідувачів в день – взагалі за щастя.

Якщо стаття сподобається, то пізніше напишу про лайфхак для лінивих і ще кілька прикольних бонусів по Instagram:)